Följ med Hedvig bakom kulisserna

Möt MindClub, en av vår tids moderna livsstilsrörelser.

Anna kände sig ensam i många år, och var rädd för att bara vara till besvär. Idag har hon ett rikt socialt liv, hon vågar ta för sig. Sigrid vågade inte sjunga efter en musiklärares hårda ord, nu tar hon sånglektioner. Carls osäkerhet hindrade honom på flera områden i livet, idag tänker han inte på vad andra ska tycka och tänka.

Norrsken House är en ombyggd tågstation. På 2400 kvadratmeter sitter 300+ entreprenörer med målet att göra världen till en bättre plats genom sina olika projekt. För att få ett medlemskap på Norrsken house krävs det att entreprenörerna arbetar med just det, att påverka världen positivt. Det är en stor öppen lokal, högt i tak med bevarad industrikänsla. Det stora kontorslandskapet är inrett med mängder av gröna växter och fåtöljer. Belysningen i lokalen har samma stil som gatlampor, inglasade konferensrum rymmer kostymklädda kvinnor och män som diskuterar koncentrerat medan mötesledaren antecknar på en whiteboardtavla. Lokalen är ett enda stort konstverk man kan titta p�� i timmar och hela tiden finna nya intressanta detaljer. MindClub håller till i dessa lokaler. Ibland är det en tvådagarskurs och ibland en 2,5h nätverksträff för både nya och tidigare deltagare, som denna torsdagskväll. 

Daniel Brodecki grundade MindClub för tre år sedan och är först på plats i välkammat hår, gul skjorta och blå tröja. Tröttheten efter en lång dags planerande framför datorn syns i ögonen på honom. Han beställer en avokadosallad från restaurangen inne på Norrsken house och sätter sig lugnt ned vid vad som liknar parkbänkar. Daniel beskriver MindClub som ett mentalt gym för personer som vill utvecklas och växa som människor. En trygg plats där personerna tillsammans tar verktyg och kunskap från tanke till handling baserat på förebilder inom personlig utveckling, och tillsammans med KBT, neurologi och mindfulness har han tagit fram konkret teori och praktik för att bättre förstå och kunna leda sig själv. Det handlar om att lära sig lita på sig själv i nuet istället för att älta det som varit eller oroa sig för framtiden. Hur vi kan trigga våra må bra hormoner, kraften i sårbarhet och äkta relationer. Hur personer lever ut sina mänskliga behov och vågar kliva ur sin komfortzon. 

”Jag möter människor dagligen som inte mår bra, som ser sig själva i spegeln men inte tycker om vad de ser. Människor som är hårda mot sig själva och saknar livsglädje. Jag vill visa de att det inte behöver vara så svårt, säger Daniel.” 

Att psykisk ohälsa, framför allt bland unga människor har ökat är det nog få som har missat. År 2016 visade en mätning av folkhälsomyndigheten att 43 procent av kvinnorna i Sverige har lätta eller svåra besvär av ängslan, oro eller ångest. Bland män landade siffran på 30 procent. Enligt folkhälsomyndigheten har siffrorna stigit ännu mer under 2017 även om ingen mätning från deras sida gjorts offentlig än. 

Efter en stund kommer Jimmie Olsson in i lokalen med andan i halsen och en sallad i handen. Han kommer direkt från jobbet och är fortfarande iklädd hantverkskläder och grova kängor. Jimmie och Daniel ger varandra en lång kram, Daniel ber honom att sätta sig och varva ner. Det var i september förra året som Jimmie första gången medverkade på en tvådagarskurs signerad MindClub. Han behövde förändring, hade haft en sorts hopplöshet i sig och kände vrede och agg han behövde bearbeta. Relationen till frun och barnen behövde stärkas.

Det finns ingenstans för ”en man” att prata och öppna upp sig om sina känslor i dagens samhälle. Jag stängde allt inom mig och blev mer och mer lättirriterad och arg som person, berättar Jimmie.

Det är lättare och tryggare att kliva ur komfortzonen med personer som håller en om ryggen under tiden. Jag har tidigare haft problem med att titta folk i ögonen, varit rädd för vad andra tycker om mig. Jag har inte alls problem med det längre och möter idag folks blickar med nyfikenhet och stolthet, säger Jimmie.

Han märkte stor skillnad efter de två dagarna och har sedan dess fortsatt att medverka på MindClubs träffar och kurser. Idag säger han sig ha en djupare och mer kärleksfull relation till sin familj, och att hans arbetskollegor beskriver honom som en annan, bättre version av sig själv. Det som verkligen gör skillnad på kurserna enligt Jimmie är att han är ibland stöttande personer som också vill ha förändring. ”Daniel ger inga svar”, berättar han, ”bara verktyg att arbeta med och det handlar om att göra jobbet på egen hand för att nå önskad förändring”. 

Idag är han en av tio engagerade MindClub trainers som Daniel valt ut för ett halvårs djupare utbildning inom personlig utveckling och MindClubs metodik för att sedan kunna ta en större roll inom MindClub men också för att sprida mer medvetenhet i samhället.

Fler personer kommer in i lokalen och Jimmie blir fullt upptagen med att bocka av deltagarnas namn på listan, en uppgift han fått idag inför träffen medan Daniel förbereder på annat håll. Det är en blandning av människor som dyker upp. Vissa i kostym, andra i träningskläder. Många verkar ha träffats flertalet gånger och det kramas och pratas. Efter en stund blir vi hämtade av Daniel. 

Vi tar av oss ytterkläder och skor och samlas sedan i ett konferensrum med en grön heltäckningsmatta och fördragna gardiner. 

Alla ställer sig upp, stretchar och andas djupa andetag för att släppa det som varit, och det som kommer att vara. Det är skönt att släppa taget om dagen och landa här och nu. Personer från olika bakgrund och yrken möts på lika villkor. Det spelar ingen roll vem du är, vart du jobbar, hur du ser ut eller vad du brottas med i din vardag.

Daniel pratar lugnt och vi blir ombedda att checka in för dagen genom att presentera oss, skatta hur vi mår och sedan berätta vad vi skulle ha sagt om vi mötte oss själva som åttaåringar. Alla börjar genast fundera och tänka ut ett bra svar, men vi blir hejdade av Daniel som säger. Jag vill att kvällen ska handla om en enda sak, att utforska er själva och bara vara här, säger Daniel. Ni får inte tänka på vad ni ska säga, ni ska bara börja med att nyfiket fokusera på vad alla andra säger och ha tillit till att allt löser sig när det blir er tur. Det är vad medveten närvaro och aktivt lyssnande handlar om.

Emma du börjar.
Emma tar ett djupt andetag och ser sig omkring bland de övriga deltagarna med tårar i ögonen, sedan presenterar hon sig:

Hej, mitt namn är Emma, denna vecka har inte alls varit bra för mig så jag skulle säga att mitt mående ligger på en fyra, mitt liv är ett enda kaos just nu. Det jag hade sagt till mig själv som åttaåring är: Du duger som du är. Emma heter jag, tack, vi övriga svarar ”tack” som ett tecken på att vi lyssnat aktivt.

Det gråts, skrattas och diskuteras intensivt under kvällen. Alla tar tag i de demoner som behöver bearbetas och förintas. Det sätts upp mål, deltagarna paras ihop två och två för att använda varandra som bollplank och stöttepelare efter träffen.  

Gruppen skiljs åt klockan nio, det är som om flera kilo lyfts av axlarna på vissa och andra har fått en ny glöd i ögonen. Vad jag trodde skulle vara en vanlig artikel slutade med att tårar rinner ner för mina kinder samtidigt som hjärtat är fyllt till bredden av medmänsklighet och kärlek.

/ Hedvig Tärnholm, blivande journalist


PS. Vill du komma på nästa träff?
Nästa tillfälle hittar du här >>